Sponsoren

 • A1biljarts.nl
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Paperclip Silvolde
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Taveerne Tolkamer
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • de pol
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • Sponsor van KNBB Doetinchem
 • HPU
Home Algemeen
Home › Archief avond › LIBRE1GFUITSLAG 2016-2017

Archief avond - LIBRE1GFUITSLAG 2016-2017

12 februari 2017 - 12 februari 2017

Moyenne van 4.00 tot 7.00

Aantal caramboles 120

Verslag Gewestelijke Finale Libre 1e klasse vrijdag 10 februari tot en met zondag 12 februari. Lokatie: Café De Buitenmolen Zevenaar

Ronde 1.
Wim Peters tegen Dik Kers.
Wim neemt in de eerste 10 beurten meteen afstand van zijn tegenstander. Stand op dat moment Wim 71 en Dik 9. In beurt 11 maakt Dik een mooie serie van 31. Maar hij komt te laat op gang. In 13 beurten is het pleit beslecht. Eindstand 120 voor Wim, 50 voor Dik.
Ronnie Arentsen tegen Peter Lensing.
Tot aan beurt 6 is de partij redelijk in evenwicht met een lichtelijk voordeel voor Ronnie. Stand is dan Ronnie 53 en Peter 42. In beurt 6 maakt Ronnie een serie van 32, gevolgd door een serie van 28 in beurt 7. Peter kan op dat moment geen goed antwoord geven. In beurt 9 maakt Peter een mooie serie van 31 maar het is te laat. In beurt 10 maakt Ronnie de partij half uit met alweer een goede serie: 37. In de gelijkmakende beurt moet Peter dan nog 45 caramboles maken maar dat lukt hem niet. Eindstand 120 voor Ronnie (moyenne 12.00!!), 76 voor Peter.
Edwin Tahapary tegen Raymond Schothuis.
Deze partij is van korte duur. Raymond begint voortvarend, Edwin heeft wat moeite op gang te komen. Stand na 7 beurten Edwin 36, Raymond 112. In beurt 8 haalt Raymond deze partij dan naar zich toe. Endstand Edwin 49, Raymond 120 (moyenne 15.00!!)
Nick Jansen tegen Stan Scholten.
Deze partij overtreft zelfs de partij tussen Edwin en Raymond. Nick opent met 10, Stan opent met een serie van 42. Een beetje pech voor Nick met een verzamelbal, Stan maakt daar goed gebruik van en gaat daarna goed door. In 6!! beurten is de partij afgelopen. Eindstand Nick 22, Stan 120
(moyenne 20!!)
Stand wedstijdpunten:
Wim 2, Ronnie 2, Raymond 2, Stan 2. Dik, Peter, Edwin en Nick staan op 0 wedstrijdpunten.

Ronde 2.
Ronnie Arentsen tegen Edwin Tahapary.
Edwin had voor zichzelf schijnbaar wat goed te maken. Was er op gebrand om een en ander recht te zetten. Slachtoffer daarvan was Ronnie. Tot aan beurt 8 is de zaak in evenwicht: Ronnie 46, Edwin 40. Maar in beurt 8 slaat Edwin genadeloos toe. Maakt de partij uit met een serie van 80!! En wederom een partij met een heel goed moyenne van maar liefst 15.00!!
Wim Peters tegen Peter Lensing.
In deze partij lopen de rondetijden Wat op, zeker gezien de voorgaande partijen. Beiden zijn wat aan het worstelen met hun vorm. Het blijft de hele partij spannend maar het is dan toch Wim die aan het langste eind trekt. Eindstand na 25 beurten: Wim 120, Peter 106.
Dik Kers tegen Stan Scholten.
Stan trekt de goede lijn door in deze partij. Weliswaar niet zo extreem als in zijn eerste partij (in 6 beurten uit!) maar hij weet deze partij moeiteloos naar zich toe te trekken. In 17 beurten uit. Eindstand Dik 71, Stan 120.
Nick Jansen tegen Raymond Schothuis.
Dit wordt wederom een vlotte partij. De pech blijft Nick achtervolgen. Raymond blijft zijn goede vorm behouden en trekt deze partij vrij eenvoudig in 14 beurten naar zich toe. Eindstand Nick 69, Raymond 120.
Het toernooimoyenne is dan 7.20
Stand wedstrijdpunten op volgorde van stand:
Raymond 4, Stan 4, Wim 4, Edwin 2, Ronnie. Peter, Nick en Dik 0.

Ronde 3.
Nick Jansen tegen Edwin Tahapary.
Het hoge niveau van de vrijdagavond wordt in deze eerste partij van de zaterdagochtend moeiteloos voortgezet. Edwin laat aan duidelijkheid niets te wensen over. In 8 beurten uit. Helaas voor Nick heeft hij de pech nog van zich af kunnen schudden. Eindstand van de partij is dan Nick 40, Edwin 120 en dus weer een uitstekend moyenne: 15.00!!
Ronnie Arentsen tegen Wim Peters.
In deze partij loop Wim tegen zijn eerste verliespartij op. Het is van beide kanten een goede partij en blijft dus tot het eind ook een spannende partij. Het is dus Ronnie die deze spannende partij weet te winnen in 15 beurten. Eindstand is dan 120 voor Ronnie en 102 voor Wim.
Peter Lensing tegen Stan Scholten.
Stan kan in deze partij niet het zeer hoge niveau van vrijdag evenaren. Het kost 21 beurten voordat deze partij een winnaar kent. Peter is die winnaar. Eindstand is dan 120 voor Ronnie en 104 voor Stan.
Dik Kers tegen Raymond Scholthuis.
Tot aan beurt 16 heeft Raymond een redelijk gat geslagen. Stand is dan 66 voor Dik, 99 voor Raymond. Raymond zakt wat in, Dik komt gestaag terug maar zal uiteindelijk toch aan het kortste eind trekken. In 20 beurten heeft Raymond de partij gewonnen. Eindstand van deze partij: Dik 105, Raymond 120. Evenals bij Nick blijft de pech Dik achtervolgen.
Het toernooimoyenne is dan 6.92. Stand wedstrijdpunten op volgorde van stand:
Raymond 6, Edwin 4, Ronnie 4, Stan 4, Wim 4, Peter 2. Nick en Dik staan beiden nog op 0.

Ronde 4.
Wim Peters tegen Stan Scholten.|
Wim hersteld zich goed na zijn verliespartij en de derde ronde. Is weer goed op dreef. Stan is het even kwijt. Hij kan Wim niet bijblijven. Stand na 16 beurten is 88 voor Wim, 39 voor Stan. Twee beurten later is de partij uit met Wim als winnaar. De indstand is dan 120 voor Wim en 42 voor Stan.
Nick Jansen tegen Ronnie Arentsen.
Het lijkt er op dat Nick de pech van zich af heeft kunnen schudden. Maakt goede series waaronder een serie van 38. Stand na 9 beurten: Nick 91, Ronnie 40. Toch begint de pech Nick weer in te halen en Ronnie maakt daar dapper ‘positief misbruik’ van. Al met al wordt het toch nog en spannende partij waarin het Ronnie is die de partij in 17 beurten alsnog naar zich toe weet te trekken. Stand is dan 116 voor Nick, 120 voor Ronnie.
Dik Kers tegen Edwin Tahapary.
Ook Dik kan zich niet echt ontworstelen van de pech hoewel hij, net als Nick slechts een paar caramboles tekort komt om deze partij te winnen. Edwin levert wederom een solide partij af. In 14 beurten is hij de winnaar. Dik heeft dan 113 caramboles meegekregen.
Raymond Schothuis tegen Peter Lensing.
Dit wordt een korte partij waarin Raymond geen twijfel laat bestaan over zijn bedoelingen. In dit geval is Peter dus zijn slachtoffer. Met regelmatig grote series van 24, 37, 22 is het pleit beslecht in 8 beurten (moyenne 15.00). Goed voor Raymond zelf natuurlijk maar uiteraard ook voor het toernooimoyenne (blijft hoog). Peter blijft steken op 49 caramboles.
Het toernooimoyenne is dan 6.95.
Stand wedstrijdpunten op volgorde van stand:
Raymond 8, Edwin 6, Ronnie 6, Wim 6, Stan 4, Peter 2. Nick en Dik staan beiden nog op 0.

Ronde 5.
Peter Lensing tegen Nick Jansen.
Heel even gaat deze partij gelijk op. Tot beurt 5 is de stand 27 voor Peter en 29 voor Nick. Daarna gaat het snel, met name voor Peter. Die neemt afstand van Nick met als gevolg dat Peter de partij in 17 beurten weet te winnen. Helaas voor Nick is de spreekwoordelijke pech nog altijd aanwezig en raakt daar logischerwijze wat gefrustreerd van.
Ronnie Arentsen tegen Dik Kers.
Ook Dik blijft de pech aan zijn zijde houden. Beiden beginnen goed aan hun partij hetgeen mag blijken uit de stand in de 5e beurt: Ronnie 50 caramboles (moyenne 10!!) en Dik 41 caramboles (moyenne 8.2!!). Daarna echter neemt Ronnie snel afstand mede door een mooie serie van 39. Dik kan dat niet meer goed maken en moet deze partij dus aan Ronnie gunnen. Eindstand Ronnie 120, Dik toch nog een verdienstelijke 98.
Stan Scholten tegen Raymond Schothuis.
De partij begint voor Stan wat aarzelend maar twee series van 18 (beurt 8 en 9) geeft hem een riante voorsprong. Maar in beurt 13 slaat Raymond alsnog toe met een hele mooie serie van 48 en neemt daarmee de leiding in deze partij. Stan stribbelt nog wat tegen maar Raymond geeft zijn voorsprong niet meer uit handen en wint de partij in 17 beurten. Stan staat dan op 109 caramboles, toch nog een mooi moyenne van 6.4.
Edwin Tahapary tegen Wim Peters.
Na 7 beurten heeft Wim de leiding in deze partij met de stand van 32 voor Edwin en 50 voor Wim. Daarna wordt Wim slordig en ziet Edwin kans om in te lopen en uit te lopen. Stand in beurt 12 is 106 voor Edwin en 73 voor Wim. Echter Edwin verzuimd om de partij uit maken en met een laatste krachtsinspanning weet Wim in de 18e beurt toch nog te winnen. Je zou het bijna een ´Houdini actie´ kunnen noemen. Edwin krijgt 116 caramboles mee.
Het toernooimoyenne is dan nog steeds hoog: 6.88.
Stand wedstrijdpunten op volgorde van stand:
Raymond 10, Ronnie 8, Wim 8, Edwin 6, Stan 4, Peter 4. Dik en Nick hebben helaas voor hun nog geen partij weten te winnen en staan dus op 0 wedstrijdpunten.

i.v.m. het uitvallen door ziekte van Raymond Schothuis wordt op zondag de finale (ronde 6 en 7) opnieuw ingedeeld.

Er is zondag een halve 6e ronde gespeeld als duidelijk wordt dat Raymond Schothuis door acute gezondheidsproblemen definitief niet kan komen spelen (dit is dus iets anders dan “niet komen opdagen” volgens de roddel die door ??? de wereld is in geholpen).
Raymond stond na 5 ronden bovenaan in deze finale en dus in kansrijke positie om Gewestelijk Kampioen te worden. Wij wensen hem vanaf deze plaats van harte beterschap.
Een andere roddel (door ???) die ik hierbij uit de wereld wil helpen is: “alles is in de soep gelopen bij deze Gewestelijke Finale”. Er is niets in de soep gelopen. Natuurlijk is het als speler, wedstrijdleider en organiserende vereniging niet leuk om te worden geconfronteerd met dergelijke zaken. Maar ziekte (acute gezondheidsproblemen) is (zijn) niet te voorspellen. Het gehele deelnemersveld alsmede de arbitrage vond het in het bijzonder voor de betrokken persoon het meest vervelend. Als wedstrijdleider van deze finale wil ik hierbij een compliment geven aan met name de spelers voor hun sportieve maar vooral hun meelevende reactie. Tevens waren zowel arbitrage als spelersveld zeer content met de manier waarop door de leiding deze zaak werd opgepakt. Dit gezegd hebbende over naar het vervolg van het verslag.

Het gevolg van deze ontwikkeling is dat de wedstrijden van Raymond Schothuis worden geschrapt. Dit, plus het feit dat er al een halve 6e ronde is gespeeld, betekent dat er dan nog 2 partijen zijn te gaan (Ronde 7).
Ronde 6 (2 partijen).
Peter Lensing tegen Dik Kers.
Beiden spelen goed in deze partij hetgeen mag blijken uit de stand na 10 beurten. Peter 59 tegen 66 voor Dik. Beurt 11 weten beiden niet te scoren. Maar dan in beurt 12 en 13 maakt Peter een serie van 37 respectievelijk een serie van 24. Dik maakt in zijn gelijkmakende beurt dan nog 19 caramboles maar dat is niet genoeg. Eindstand Peter 120, Dik 90.
Door het wegvallen van Raymond Schothuis betekent dit dat beide spelers hiermee hun laatste partij hebben gespeeld.
Ronnie Arentsen tegen Stan Scholten.
Dit wordt een hele goede (en daarmee ook korte) partij. Het enige dat hierover valt te zeggen is dat beiden heel goed spelen. Stan trekt deze partij in slechts 7 beurten naar zich toe (moyenne 17,14!!). Ronnie heeft dan 107 caramboles meegekregen. Heeft dus gewoon een heel goede partij gespeeld maar verliest met een moyenne van 15,28!! Door het wegvallen van Raymond Schothuis is Ronnie hiermee uitgespeeld.
De (herrekende) ranglijst ziet er dan als volgt uit: Edwin 8, Ronnie 8 (uitgespeeld), Wim 8, Stan 6, Peter 6 (uitgespeeld), Nick 2 en Dik 0 (uitgespeeld).

Ronde 7 (2 partijen).
Nick Jansen tegen Wim Peters.
Wil Wim alsnog gewestelijk kampioen worden moet hij ten eerste deze partij tegen Nick winnen en is daarna afhankelijk van de uitslag van de partij tussen Edwin en Stan. Wim is duidelijk erg gemotiveerd. Nick heeft wat meer moeite maar probeert het Wim toch zo lastig mogelijk te maken. Dat is ook duidelijk te zien in de stand na 15 beurten: 83 voor Nick tegen 112 voor Wim. In beurt 16 maakt Wim de partij uit, Nick staat dan op 85 caramboles. Wim heeft zijn opdracht naar behoren vervuld: gewonnen, komt hiermee op 10 wedstrijdpunten en is nu afhankelijk van de andere partij.
Stan Scholten tegen Edwin Tahapary.
Hier zijn beide opdrachten duidelijk. Om het Gewestelijk Kampioen te worden moet Edwin winnen. De (sportieve) opdracht van Stan is ook duidelijk. Hij is op dat moment de enige die Edwin van het kampioenschap kan afhouden. Echter, dat gaat niet gebeuren. Het wordt (zeker in het licht van eerdere partijen tijdens dit finaleweekend) een ‘lange’ partij van 22 beurten waarin Stan Scholten slecht spel aan de dag legt (kan waarschijnlijk de motivatie niet meer opbrengen). Edwin gaat ook niet echt ‘lekker’ maar trekt de partij toch naar zich toe. Eindstand in deze partij is dan 57 voor Stan, 120 voor Edwin. Door deze uitslag gaat Peter Stan nog net voorbij op de eindranglijst.
Eindstand op de ranglijst: Edwin 10, Wim 10, Ronnie 8, Peter 6, Stan 6, Nick 2 en Dik 0.
Daarmee is Edwin Tahapary dus Gewestelijk Kampioen Libre 1e klasse.

De prijsuitreiking namens KNBB Doetinchem e.o. wordt verzorgd door Toon Stortelder.
Edwin accepteert om het Gewest te vertegenwoordigen tijdens de Nationale Finale welke zal worden gespeeld van 17 tot en met 19 maart in Den Helder. Wim accepteert om als ‘runner-up’ deze taak op zich te nemen.
De plaquette als aandenken aan dit Gewestelijk alsnog bezorgd bij Raymond Kampioenschap wordt Schothuis. 

Voor foto's van deze finale kijk op de website van bv de Buitenmolen of volg onderstaande link

http://bvdebuitenmolen.nl/content/gf-libre-1e-klasse/